Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck

Av Elaf Ali

4/5
233
SIDOR
816
OMDÖMEN
2021
UTGIVEN
15
LÄSÅLDER

Det är en vanlig onsdagskväll när det som inte får hända händer. Hemtelefonen ringer och Elafs pappa svarar. Hon hör att han är upprörd och sekunden efter stormar han in i hennes rum. Det är en kille som frågat efter henne i luren och hon förstår att det är David, chattkompisen från Lunarstorm som tjatat till sig hennes nummer. Det är en oskyldig flirt och de har inte ens träffats i verkligheten, men pappan ser sin värsta mardröm framför sig: att Elaf skaffat pojkvän.

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om. Minnena av ett dagligt förtryck som utövades av de människor som stod henne allra närmast.

Det är också berättelsen om en frigörelse. Om modet som krävs för att gå sin egen väg, och styrkan för att göra upp med sin och sina föräldrars världsbild och historia.

De gestaltade kapitlen som sträcker sig över tre decennier varvas med hedersrelaterade faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som delger hur de förhåller sig till hedersnormer i dag.

Författare
Elaf Ali
Formgivare
Sara R. Acedo
Språk
Svenska
Utgiven
2021-03-24
Förlag
Rabén & Sjögren
Genre
Skönlitteratur barn och ungdom
Läsålder
15
Antal sidor
233
Format
Flexband
Vikt
260 gr
Bredd
138 mm
Höjd
201 mm
Tjocklek
18 mm
ISBN
9789129726893