Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse

Av Anders Sparring

4/5
61
SIDOR
44
OMDÖMEN
2021
UTGIVEN
6-9
LÄSÅLDER

Efter att ha råkat slå sönder en egyptisk gipskatt i en antikaffär drabbas Kriminellen och Ture Knyckertz av en uråldrig förbannelse. Den annars så tjuvaktiga Kriminellen blir långsamt allt hederligare, medan Ture, som inte kan sno en knappnål utan att få dåligt samvete, blir alltmer förhärdad. Mamma Fia känner igen tecknen och förklarar att barnen har dragit på sig samma förbannelse som drabbade Fias förfader, Palle Knyckertz, för hundra år sen. För att återställa ordningen och bryta förtrollningen måste familjen Knyckertz lösa gipskattens gåta.

Femte delen i barnens nya favoritserie, en generöst illustrerad kapitelbok i färg för lågstadiebarnen.

Nr 1 på Dagens Nyheters kritikerlista över bästa barn- och ungdomsböcker just nu! "Oemot­ståndligt roligt och fartfyllt".


Sagt om boken:

"[Här är det] aldrig svårt att heja på bovarna. Det här är helt enkelt barnlitteraturens Jönssonliga och det är tydligt att skaparduon hittat ett gäng som håller för många äventyr."
- Martin Hellström, Dagens Nyheter


"Detta är stor underhållning, på ett avväpnande, charmfullt vis. Spänningen och dramatiken är hög när de flyr från Grizzly Gustavsson som jagar dem för intrång på stadens zoo. Per Gustavssons många illustrationer är följsamma, stundtals infällda i texten och stundtals utbredda över hela sidor. Anders Sparring berättar alltid med humor och värme och en stor dos underfundighet. Familjen Knyckertz slår an en ton som når fram till såväl unga som äldre läsare."
Helhetsbetyg: 5.
- Staffan Engstrand, BTJ-häftet nr 4 2021

Författare
Anders Sparring
Illustratör
Per Gustavsson
Språk
Svenska
Utgiven
2021-04-02
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Serie
Familjen Knyckertz
Genre
Skönlitteratur barn och ungdom
Läsålder
6-9
Antal sidor
61
Format
Inbunden
Vikt
312 gr
Bredd
177 mm
Höjd
215 mm
Tjocklek
10 mm
ISBN
9789127165441